Ze hebben altijd alles zelf gefinancierd, werkten beiden en ook de kinderen en rest van de familie draagt bij in de kosten.
Anderhalf jaar geleden was het aantal honden opgelopen tot ongeveer honderd en besloten zij tot legalisering over te gaan. Apa Mes Que Gossos werd opgericht. Er werd een apart terrein gehuurd om een aantal van de honden te huisvesten, deze worden grotendeels verzorgd door vrijwilligers, waronder Sheyla Olmos, een trouwe hulp en vriendin van de familie.
Bij hun woonhuis zitten vooral de oude en zieke honden en de pups.
De afgelopen jaren nam het aantal honden toe, dit werd gefinancierd met spaargeld, hun eigen huis hebben ze nog niet af kunnen werken.
Er is onlangs een vergunning afgegeven door de Gemeente om een asiel te bouwen, en er is een terrein hiervoor toegezegd. De Gemeente wil echter geen enkele financïele steun geven.
De tekening voor het nieuwe asiel is klaar, er kan begonnen worden met bouwen, het wachten is nog op een laatste document van de Gemeente voor er honden op het terrein mogen wonen. Vanwege klachten van een buurman moest op order van de Gemeente opeens met grote haast een groep honden naar een ander terrein. Deze honden wonen nu op een tijdelijk terrein met kennels, waarvoor veel huur betaald moet worden, tot het nieuwe asiel klaar is.
Ook voor de bouw van het asiel is veel geld nodig en wordt hard gezocht naar financïele middelen, sponsoren en donateurs.
In ieder geval is dit een familie van échte dierenliefhebbers , en dat is in Spanje helaas héél hard nodig...
Hoe ziet een dag van Mari eruit?
Tussen 6 en 7 uur 's morgens staat zij op, geeft de pups de 1e maaltijd ( zij eten 5 x per dag) en verzorging en maakt de bovenverdieping waar de pups verblijven schoon.
Dan verzorgt ze ook de oude en zieke honden.
Daarna verzorgt en voert ze de honden op de benedenverdieping en gaan de honden een paar uur naar buiten om te spelen en rennen. Ondertussen maakt ze de benedenverdieping schoon, en ook het buitenterrein waar natuurlijk veel poep ligt.
Door de plaatsing van een groep honden in de kennels op een ander terrein gaat ze daar Sheyla helpen met verzorging en schoonmaken en uitlaten.
Naast droogvoer wordt ook voer gekookt in grote pannen, macaroni, kip/vlees.
De hele dag worden er wassen gedraaid.
In de middag staan vaak bezoekjes aan de dierenarts gepland.
Ook 's avonds gaan de honden weer een paar uur naar buiten om vrij te lopen.
Wat zijn de kosten per hond per maand?
Gemiddeld zo'n 100 euro, inclusief huur terrein, voer, schoonmaakmiddelen, desinfectiemiddelen, anti vlo-, worm- en teekmiddelen en verzekering.
Chip en sterilisatie kosten zitten hier niet bij, Mari laat alle reutjes castreren, dit kost zo'n 100 euro. De prijs voor sterilisatie van een teefje is het dubbele.
Omdat er veel verwaarloosde, mishandelde en zieke honden binnenkomen lopen de dierenartskosten hoog op.